2014. július 20., vasárnap

Máré vár - a Mecsek rejtett ékköve



A Mecsek hegységben számos vár és erődített hely romját ismerjük, ezekhez rengeteg gyermekkori élményem fűződik, hisz pécsi lévén sokat jártunk kirándulni ezekre a helyekre. Ezért is választottam ki Máré várát elsőnek, hogy rekonstrukciót készítsek róla. A kezdetleges modellt nem régiben átnéztem, és modern szlenggel élve "felpimpeltem" egy magasabb minőségi elvárásoknak megfelelő szintre.


Máré vár - XVI. század vége - elméleti rekonstrukció

A Magyaregregy községtől mindössze 5km távolságra található Máré vár ma is álló épület, ódon falai a hegyen keresztülmenő hadi utat voltak hivatottak biztosítani. Előtte a helyén római kori őrhely volt, tehát története nagyon régre nyúlik vissza. Nem akarnék a vár történelmi adatainak leírásába belemenni, hisz írásomnak a célja sokkal inkább a rekonstrukció munkafolyamatának ismertetése, mint az amúgy wikipedián vagy a varak.hu oldalon megtalálható történeti áttekintés. 


Máré vár - XVI. század vége - elméleti rekonstrukció

Építéstörténeti szempontból megállapíthatjuk, hogy a vár falai konzerválódtak az első formájában (első írásos említése 1316-ból való), és az építését követő századokban minimálisan építették át. Az 1526 és 1537 közé keltezhető reneszánsz stílusú átépítés valószínűleg nagymértékben csak a palotaszárnyat érintette. A 16. századi rác-török átépítések leginkább a külső védműveket érintették, ekkor épülhetett a rondella, amiről ágyútűz alatt lehetett tartani a hegyoldalt. A területen feltárt cölöplyukak azt mutatják, hogy a vár külső fapalánkkal is meg volt erősítve ezzel egy alsó várat képezve. 


Máré vár - XVI. század vége - elméleti rekonstrukció

Bár a törökök javították és továbbfejlesztették az erődítéseket, végül valószínűsíthetően lőporrobbanás okozta a pusztulását. Az 1950-es évek végén feltárták és konzerválták, azóta is karban van tartva, és egy kiváló célpontja lehet a vár egy mecseki kirándulásnak.


Máré vár - XVI. század vége - elméleti rekonstrukció

Rekonstrukciójának elkészítése nem ütközött komolyabb problémába, hiszen falainak nagy része különböző magasságokban ma is áll. Azért választottam a XVI. század végi állapotot, mert erről az építési korszakról rendelkezünk a legtöbb információval.  A palotaszárny a középkor során reneszánsz stílusban átépült, amiről a fennmaradt töredékek tanúskodnak. A Bakics család címerét ábrázoló kőlelet segít a kormeghatározásban, de pontos képünk nincs a palota kinézetéről. Egy reneszánsz ajtókeret is előkerült a leletek közül, ami ugyancsak erre az átépítésre utal.


Máré vár - XVI. század vége - elméleti rekonstrukció

Mivel a vár még a puskaporos lőfegyverek kora előtt épült, jellegzetes zömök falai fedett pártázatos védőfolyosókra engednek következtetni, a belső udvaron szűken összezsúfolt épületek küllemére sok lehetőség nem képzelhető el. Mivel kisméretű, nem túl gazdag várról van szó, szinte biztos, hogy fazsindely fedésűek voltak az épületek.


Máré vár - XVI. század vége - elméleti rekonstrukció

Ha Pécs, vagy Komló környékén szeretnél kirándulni ez a vár egy kiváló úti cél lehet, s bár már az idő eljárt felette a rekonstrukciós ábrák segítenek visszaadni a hangulatát, milyen is lehetett Máré vár a középkorban. Ha nem is pont ilyen, de valami hasonló.


Máré vár - XVI. század vége - elméleti rekonstrukció
Források: 
G. Sándor Mária: Adatok Márévár építéstörténetéhez (Műemlékvédelem 1966/3) HA. 1.614
H. Nándori Klára: Márévár helyreállításának terve (Műemlékvédelem 1966/3) HA 1.614.