2014. március 11., kedd

Tátika várának rekonstrukciója

A Zalaszántó község határában található 413 m magas hegy tetejére épült a kelet-nyugati irányban nyújtott, szabálytalan alaprajzú Tátika vára. Nevét a Tátika nemzetségről kapta, melynek sarja volt Tádé, aki 1246-ban elpusztított egy Zala megyei Erek nevű települést, amin történetesen Kaplony nembeli Zlandus veszprémi püspök kúriája is állt. Az ezt követő per eredményeképp szerezte meg a püspök a területet, ahol 1246-ban kezdte el építeni Tátika alsó várát, mely nem azonos az ebben a cikkben tárgyalt várral.


A XIV. századtól már nem különböztetik meg okleveleink alsó és felső Tátika várát. Az építmény birtokos váltásairól és ostromairól írni nem célom ebben a cikkben, elég annyit megemlítenem, hogy a török 1589-ben feldúlta és kirabolta a várat, 1592-ben pedig már "castrum dirutum" azaz romos vár néven említik. 1713-ban Mercy császári tábornok hadgyakorlat címén felgyújtatta és földig romboltatta.
Tátika vára a XV. század végén - elméleti rekonstrukció 2013

A vár keleti részén épült meg a 2 méter falvastagságú öregtorony, ami 9x11 méter alapterületű. Legépebben az északi falhoz épült épületek falmaradványai és alsó helyiségeik dongaboltozata maradt fenn. Az alsó falvonulat maradványaiból arra lehet következtetni, hogy a várba tartó út egy fal szoroson haladt keresztül eredetileg. Ezt a fal szorost én nem ábrázoltam a rekonstrukciómban eddig, mert helyzete további kutatásokat igényel. A jövőben ezen is fogok fejleszteni. A fal szorost és a várat övező palánkból épült huszárvárat Gulio Turco hadmérnök 1569-es rajzáról ismerjük, de az eredeti rajz elveszett, ennek csak másolata maradt fenn, így nehéz beazonosítani az ábrán látható épületeket a rekonstrukcióban láthatóakkal.


Tátika vára a XV. század végén - elméleti rekonstrukció 2013

Tátika várának építőanyaga helyben bányászott bazalt, míg a boltozatok bazalttufából, a finomabb faragott részek homokkőből készültek. Ezek minden építési periódusban megtalálhatóak, csupán a habarcs összetétele változott a korokkal. Egyes helyeken ajtók és ablakok nyílásai is megfigyelhetők a rom falazatán. A vár pontos kinézetét sajnos lehetetlen rekonstruálni a rendelkezésre álló adatok alapján, de megpróbáltam a kor analógiái alapján a lehető legvalószínűbb módon elkészíteni a látványtervet.



Forrás:
Dr.Vándor László: Tátika vára
Dr. Bozóki Lajos - Nagy Veronika: Tátika vára


Turco rajzának másolata